Címlap
BoardPort a Facebookon
Tudnivalók

Hogyan kezdjük?Előkészületek


Ha megvan a kellő elhatározás, hogy elkezdjük a snowboardozást, akkor először is érdemes 1-2 dolgot tisztázni. A megfelelő felszerelés elengedhetetlen. Bár sok helyen lehet ruhát is bérelni, azért a legjobb, ha az ember a saját dzsekijében, snowboard nadrágjában csúszik. Feltétlen fontos egy jó kesztyű, sapka és a szemüveg. Ez utóbbit akár az első alkalomra kölcsön is kérhetjük, hiszen egy jó szemüveg 10 ezer Ft felett kezdődik. A felszerelést is jobb bérelni a kezdetekkor, hogy megnézzük, egyáltalán ízlik-e nekünk ez a téli sport. 


Az első alkalommal legyünk felkészülve lelkileg a körülményekre. Főleg ha még sível sem próbálkoztunk, akkor tudnunk kell, hogy egy egészen új közegbe megyünk. Azonban azt nem szabad elfelejteni, hogy mindenki elkezdte egyszer, és minden pálya tele van lelkes tanulókkal, akikre igen nagy figyelmet fordítanak mindenhol. Nehogy azt higgyük, hogy majd itt rajtunk fog mindenki röhögni és égő, ha kiesünk a liftből. Minden boardosnak tucatnyi sztorija van saját eséseiről, tanulásáról és a csákányos liftből való kizúgásról, ez alól nincs kivétel. Azonban kellő kitartással 2-3 nap alatt igazi élményt jelenthet a csúszás és ezután alig várjuk azokat a napokat, amikor újra felcsatolhatjuk deszkánkat. 


Feltétlen ajánlott a kezdetekkor oktatóval tanulni, mert az alapokat mindenképpen jó, ha egy gyakorlott szakember adja át. A kezdeti rossz beidegződéseket később nehéz kijavítani. Ha nincs módunk „szakemberrel” kezdeni, akkor legyen velünk egy tapasztalt és türelmes barátunk, aki az első órákban segít. 


Alapállás


Az első kérdés, hogy milyen alapállásúak vagyunk, azaz a deszkán állva melyik lábunk lesz elől. Ha a bal lábunk van elől, akkor Regular az alapállásunk (ez a gyakoribb), míg jobb lábas stance neve Goofy. Aki gördeszkázott vagy wakeboardozott már rögtön tudja mi a testhezálló és kényelmes állás, azonban van 1-2 „trükk”, amivel segíteni lehet a kérdés megválaszolásában. Ha fel tudjuk pl. idézni, hogy annak idején milyen lábunk volt elől, amikor általánosban a jégen csúszkáltunk akkor nyert ügyünk van. Ugyanez a láb lesz a snowboardon is elől. De van más módszer is. Kérjünk meg valakit, hogy próbáljon hátulról meglökni és amelyik lábunkkal reflexből kilépünk megtámasztani magunkat, az a láb lesz a deszkán is elől.

Emellett be kell állítani a kényelmes távolságot és a kötés szögét is. Ehhez kérjünk gyakorlott segítséget. A kölcsönzőben is szívesen beállítják a kötéseket.

Alpin
kob tábor
Freeski.hu
Sporttábortár:  táborok egy helyen!

www.burton.hu

www.fundangosports.com

Magyar Snowboard Szövetség: www.msbsz.hu

www.dipnet.hu

www.store13.hu

www.lorider.hu
info@boardport.hu | Boardport.hu, A magyar snowboardportál. Impresszum, média ajánlat Minden jog fenntartva, 2007-2011