Címlap
BoardPort a Facebookon
Tudnivalók

Alapiskola próbaA pályán – első lépésekÉrdemes olyan pályát választani, ahol kellő kék pálya van és ahol kék pályákon más nehézségű lejtő érintése nélkül tudunk csúszkálni. Miután minden megvan, irány a hegy. Nézzük ki, kérdezzünk rá, hogy hol van kezdő, kék lejtő, esetleg olyan szakasz, ahol minimális a meredekség, ahol az oktatók is dolgoznak. Sok hegyen ezek a pálya aljában találhatóak, ahol gyakorlólift is van. Ha lifttel kell menni, akkor kézbe vigyük a boardot. A pályán csatoljunk fel, a kötés fogja megfelelően a lábat és kezdődhet a buli. A deszka a hegy esésvonalára merőleges legyen, különben megindul és akkor nem érjük utol. Először az első lábnál csatoljunk fel, majd emeljük meg néhányszor a deszkát, hogy megszokjuk az érzést.

Ezután próbáljuk meg egy egyenes szakaszon meglökni magunkat, mintha gördeszkáznánk vagy rollereznénk. Meg kell szokni az érzést, hogy a deszka és a hó hogy viszonyul egymáshoz. Az elején furcsa lesz, de érdemes egy ideig gyakorolni. Figyeljünk arra, hogy az első lábunk legyen enyhén behajlítva. A merev tartás sohasem jó a boardozás közben. 

Ezután gyakoroljuk az élváltást... egyenlőre földön fekve. Ez fontos, mert meg kell szoknunk, hogy lábaink össze vannak „kötve” és a boarddal meg kell tanulni mozogni, anélkül, hogy le kelljen csatolnunk. Ha leülünk, esünk, mindig fontos, hogy könnyen fel tudjunk állni a megfelelő irányba. Először a hátunkat a völgynek fordítva és merőlegesen az esésvonalra, térdeljünk le. Könyökünkkel támaszkodjunk magunk elé és jobb vállunkat a földhöz rakva egy mozdulattal fordítsuk át a deszkát és magunkat a völgy irányába. Vissza fele, azaz a hátsó élről átfordulva kicsit nehezebb.

 Az ülő pozícióból hátradőlve hajlítsuk be a térdünket, majd kezeinkkel kulcsoljuk át a lábunkat a térdnél. Majd a deszkát kezdjük átfordítani. Amikor már majdnem merőlegesen átfordult, „szúrjuk” le a hóba és vállunkat a földhöz közelítve egy lendülettel forduljunk át. 

Élváltás
Ha a fentiek már mennek, akkor keressünk egy igen pici lejtéssel rendelkező szakaszt és próbáljunk meg a hátsó lábunkkal a deszkára állva (becsatolás nélkül) csúszni.
Csúszás

Ez segít a deszkán való súlypontelhelyezés kitapasztalásában és az ülős liftekből való kiszálláshoz is megadja a biztonságot. Ha felálltunk a deszkára, kezünket az egyensúly kedvéért picit széttettük, előre hajolva megindul alattunk a snowboard. Ha csúszás közben lassítani szeretnénk, helyezzük hátrébb a testsúlyunkat. 

Az utolsó gyakorlat, mielőtt nekikezdenénk boardozásnak, a hegyen felfele haladás. Ehhez már be kell csatolni mindkét lábat. Térdeljünk le megint arccal a hegynek, támasszuk le kezünket előre, hogy majdnem nyújtva legyen.

Álljunk fel úgy, mintha négykézláb állnánk, a térdünk se érjen a talajra. Ezt követően ugorjunk egy kis szökkenéssel húzzuk fel a lábainkat magunk alá. Ezzel az araszolgatással már felcsatolva is tudunk felfelé haladni kisebb szakaszokon. 

Felfelé


Indulás

kob tábor
Freeski.hu
Sporttábortár:  táborok egy helyen!

www.burton.hu

www.fundangosports.com

Magyar Snowboard Szövetség: www.msbsz.hu

www.dipnet.hu

www.store13.hu

www.lorider.hu
info@boardport.hu | Boardport.hu, A magyar snowboardportál. Impresszum, média ajánlat Minden jog fenntartva, 2007-2011