Címlap
BoardPort a Facebookon
Felszerelés

Deszka, kötés, bakancsSnowboard

Alapjában véve el lehet mondani, hogy a felszerelés kiválasztása igen fontos lépés. A kezdetekkor érdemes bérelni kezdő snowboardot és bakancsot, amik általában az alapmozgások gyors elsajátítását segítik keménységük és talpkiképzésük miatt, és csak akkor ruházzunk be saját szettbe, ha már látjuk, hogy az első lépések után is van kedvünk tovább menni. Ekkorra az is kiderül, milyen stílusú felszerelés lesz a megfelelő.

A deszkánál az első fontos kérdés, hogy milyen stílus áll közel hozzánk.

Az alpin lap hosszú, keskeny egyirányú orral, ami a gyors haladásoz és éles irányváltáshoz megfelelő. Az ideális hossz a magasságunktól és súlyunktól is függ, illetve attól, hogy lesiklásra vagy szlalomozásra használjuk
A freestyle deszka mindkét vége lekerekített és felhajtott, hogy bármely irányban jól haladhassunk vele. Formája közel szimmetrikus.

 Deszkák

Végül van a freeride lap, ami legtöbbször hasonlít a freestyle laphoz, azonban a kötéseket úgy lehet rajta elhelyezni, hogy a súlypontunk hátul helyezkedjen el, így szűzhavazásra kiváló. Van olyan, aminek minkét vége felhajtott így a hegyekben különbözű freestyle trükköket lehet velük tolni, de vannak azok a lapok, amik egy hagyományos stílust követnek és megőrizték a végükön a halfarok kialakítást.

A lapnál kulcskérdés a hossza, a keménysége és a szélessége. Nagy átlagban a szegycsont és orr közötti hossz a megfelelő, de fontos, hogy milyen szinten vagyunk, vagy mire használjuk a deszkát, mert pl. egy rövidebb boardot könnyebb forgatni a levegőben, míg a hosszabb deszka stabilabb a nagyobb sebességnél. Emellett fontos, hogy nehogy túl keskeny legyen a lap, mert akkor lelóg a lábujjunk, sarkunk, ami akadályozni fog a csúszás során, ezért a nagylábúaknak szélesebb deszkákat gyártanak (WIDE). 

Kezdőknek puhább, jobban irányítható, kevésbé munkás lap a megfelelő, míg a profibbak akiknek már megfelelő a technikájuk, a keményebb lapokat fogják élvezni. Érdemes pántot venni hozzá, hogyha lecsatoljuk, akkor se tűnjön el a boardunk a lejtőn, ráadásul gyalogosan még húzhatjuk is ennek köszönhetően.

Ha feltétlenül vásárlásra szánjuk magunknak, akkor még mindig ott a lehetőség, hogy eldöntsük: használt vagy új?

 Deszkák

Egy túl olcsó, új snowboard lehet rosszabb megoldás, mint egy jó állapotban lévő, profibb használt lap. Érdemes hozzáértőnek látnia, hogy megnézze az élek állapotát, a deszka felületét és talprészét és a kötés meneteit. Ismert és megbízható márkák a Burton, Salomon, Santa Cruz, F2, K2, Rossignol, Oxygen, Forum, Head, Völkl és Atomic.

 

Kötés

A kötéseknél 2 féle kötést különböztetünk meg. 
A puha kötés egy igen elterjedt változat, mit a freestyleosok használnak előszeretettel. Létezik csatos és step-in változatban.

 Kötés

A kemény kötés az alpin deszkához való, amivel könnyebb irányítani a deszkánkat, azonban hosszabb távon nem olyan kényelmes. Kemény kötésben is létezik step-in rendszer.

Bakancs

 Bakancs

A klasszikus kemény snowboard bakancs jobban hasonlít egy sícipőre. Ez az öntött cipő fém csatokkal van szerelve és értelemszerűen nem olyan kényelmesek, azonban igen jól fogják a lábat. A puha bakancs pedig egy vaskosabb hótaposónak néz ki, ebben tulajdonképpen normálisan tudunk közlekedni és akár még kis távolságot vezetni is lehet benne. (ami a síelőknek lehetetlen).

A freestyle cipők kicsit puhábbak, mint a freeride típusúak. Néhány viselés után a puha bakancs felveszi viselőjének a lábformáját, éppen ezért (és persze higiéniai okokból is) ha rendszeresen boardozunk, akkor érdemes beruházni egy sajt bakancsba.

kob tábor
Freeski.hu
Sporttábortár:  táborok egy helyen!

www.burton.hu

www.fundangosports.com

Magyar Snowboard Szövetség: www.msbsz.hu

www.dipnet.hu

www.store13.hu

www.lorider.hu
info@boardport.hu | Boardport.hu, A magyar snowboardportál. Impresszum, média ajánlat Minden jog fenntartva, 2007-2011