Címlap
BoardPort a Facebookon
Felszerelés

FelszerelésekRuházat

A ruházatnak több rétege van. A legalsó réteg a base layer, first layer vagy aláöltözet. Nem pamutból van, hanem különböző szintetikus textilekből, mert a pamut felveszi a nedvességet, majd a kabát, nadrág alatt csak nagyon lassan tud megszáradni és az állandóan vizes pamut ruhadarab a hűti a testet. Az aláöltöző szintetikus anyaga pedig kivezeti a nedvességet a külső részre, illetve gyorsan szárad, akár a test hőmérsékletétől, így páraként távozik a középső és a felső rétegen kerestül a szabad levegőbe. Az aláöltöző  az egyik legfontosabb ruhadarab a konfortos sportoláshoz. Létezik rövidujjú és hosszúujjú felső, illetve rövid, közép és hosszúszárú alsó.

 Kabát

Az első réteg fölé időjárástól függően érdemes még egy felsőt venni (középső réteg). A réteges öltözködés azért fontos, mert a levegőrétegek tarják a hőt, másrészt pedig bármikor alkalmazkodhatunk a hőmérséklethez, így le- vagy felvehetünk egy réteget. Az aláöltöző fölé jól jöhet például egy polár pulcsi. Ez elég könnyű és jól melegít. Sokan polár helyett úgynevezett windstoppert vesznek fel, (ez igazából szintén polár, csak több rétegű és van egy szélgátló membrán-rétege) amitket kabátba becipzározva, bélésként vagy akár meleg, napos időben önállóan, kabát helyett is hordhatunk.

A felső réteg sokszor béleletlenek, ultravékony, a mozásban nem gátló és igen könnyű héjkabátok, amik nem engedik be a szelet és ugyanúgy vízállóak és szellőznek. Több kabátot lehet már kapni kicipzározható polárral, ami egy igen jó 3 az 1-ben megoldás, hiszen van egy béléses, vagy önállóan hordható kabátunk és egy polár pulcsink. Egyetlen hátránya, hogy nehezebb a bevarrt béléses változatoknál.

A kabát és nadrág anyaga nagyon fontos. Mindenképpen vízhatlan, szélálló, lélegző technikai ruházatot vegyünk, mert könnyen ráfázhatunk.

Sajnos ezeknek megvan az ára, de legalább hosszú távra tervezhetünk velük. Egy 10 ezer Ft-os kabát már nyugodtan lehet gyanús, mert vagy hamisítvány (sajnos ezek percek alatt átáznak és igencsak rosszul fog esni egy kiadós, szeles hóvihar) vagy nagyon gyenge anyagból van. A vízhatlanságot, ha vizsgáljuk, akkor figyeljünk ennek mérőszámára. 3000 mm alatt ne nagyon vegyünk dzsekit vagy nadrágot, de hosszú távra egy 5000 vagy 10000 mm-es anyagú cuccot is érdemes megvenni.

 Kabát

 Snowboardosoknál fontos, hogy a fenékrész bélelt legyen, hiszen gyakran fogunk ülni a hóban. Emellett figyeljünk a cipzáros szellőzőkre, amik a pára távpzását gyorsítják pl. a hónaaljnál, a praktikus zsebekre, bérlettartókra, a kapucni kialakítására, bélésekre, megerősített varrásokra, cipzárakra vagy a hófogóra. Ezeken túl az abszolút komfortérzet miatt már léteznek mp3 lejátszóval, iPod tartóval szerelt kabátok is, a lehetőségeknek csak a képzelet szab határt.

A bakancshoz fontos, hogy megfelelő snwoboardzoknit is vegyünk és a többi kiegészítőre is figyeljünk. Legyen nálunk meleg sapka, elengedhetetlen a vízhatlan kesztyű, ami jó ha olyan kialakítású, amivel könnyen tudunk fogni, hogy alap mozdulatokhoz ne kelljen mindig levenni azt. Sálat csak akkor kell vennünk, ha a polár felső, aláöltöző és a kabát sem nyújt elég védelmet a nyakunknak. Sokszor ezek már teljesen eltakarják a nyaki részt. Viszont viharos, szeles időben bizony elkelhet egy maszk. Ezekből sokfélét lehet kapni, érdemes körülnézni.

kob tábor
Freeski.hu
Sporttábortár:  táborok egy helyen!

www.burton.hu

www.fundangosports.com

Magyar Snowboard Szövetség: www.msbsz.hu

www.dipnet.hu

www.store13.hu

www.lorider.hu
info@boardport.hu | Boardport.hu, A magyar snowboardportál. Impresszum, média ajánlat Minden jog fenntartva, 2007-2011