Címlap
BoardPort a Facebookon
Tudnivalók

StílusokA snowboardozás kezdetén még nem voltak különböző stílusok, mindenki a freeride szerelmese volt. Később az összemérettetés két nagy kategóriában történt az alpin-ban és a freestyle-ban, ezért mindkét kategória sajátos fejlődésen ment keresztül. Az egyik inkább a gyorsaságra, a másik pedig a trükkökre koncentrált. Nem tűnt el közben a freeride, hiszen minden snowboardos szerelmes a frissen lehullott hóba és a járatlan meredek hegyoldalakba.


FreerideA freeride minden snowboardosnak stílusa, hiszen nem ismerünk olyan alpinost, vagy freestyle-ost, aki ne vigyorogna széles mosollyal, amikor lehull a friss hó, és ne menne le szívesen a felvonó alatt a méteres porhóban, vagy ne szeretne először csíkokat húzni a gyönyörű leejtőkön. Azonban az alpin felszerelés nem a legalkalmasabb a szűzhavazásra. Erre sokkal jobban használhatók a freestyle-lapok,  amiket ilyenkor egy kicsit érdemes átszerelni. Vannak igazán stílusos freeride lapok is, amiknek az orra kicsit szélesebb és a kötéseket a deszka középpontjától hátrébb lehet csak föltenni a deszkára. Ha a súlypontot hátra helyezzük, akkor sokkal könnyebb lessz a közlekedés a puha hóban. Erre az alkalomra kicsit keményebb felépítésű bakancsot is lehet használni.


   Freeride

FreestyleMint már említettük ez az irány inkább a trükkökre épül, sokkal közelebbi rokonságban áll a gördeszkázáshoz. Ma már Európa szerte is rengeteg parkot alakítottak ki, amit teleszórtak különböző ugratókkal, korlátokkal, félcsövekkel, negyedívekkel és falakkal. A freestyle deszkák úgy vannak kialakítva, hogy mindkét irányba könnyen lehessen vele közlekedni, és a kötésszögeket is úgy lehet beállítani, hogy az megfelelő stabilitást adjon mind a nagyobb sebességnél, mind az ugrás közben, illetve a leérkezéskor.  A freestyle-hoz csak puha kötést és puha bakancsot használunk.


Freestyle


AlpineAz alpint azok részesítik előnyben, akik szeretik a sebességet. Ehhez a stílushoz nagyon jók az alpok ratrakolt pályái. A felszerelés is ehhez alkalmaszkodott: kemény lap, kemény kötés és kemény bakancs. A deszkák keskenyek és csak az egyik irányba felhajtottak. A kötésszögek meredeken a deszka orra felé néznek, így a nagy sebességnél biztosítani lehet a stabil tartást. Ebben a kategóriában slalom, giant slalom, stb. versenyeket rendeznek.

 


Alpin
kob tábor
Freeski.hu
Sporttábortár:  táborok egy helyen!

www.burton.hu

www.fundangosports.com

Magyar Snowboard Szövetség: www.msbsz.hu

www.dipnet.hu

www.store13.hu

www.lorider.hu
info@boardport.hu | Boardport.hu, A magyar snowboardportál. Impresszum, média ajánlat Minden jog fenntartva, 2007-2011