Címlap
BoardPort a Facebookon
Tudnivalók

Trükkök 

Snowboard trükkök


Ugrató trükkök

·          Spin

·          Fs-Bs

·          Swich

·          Grab

·          Cork

·          Rodeo

·          Flip

Félcső negyedív trükkök

·          Handplant

·          Layback

·          Transfer

 

Korlát csúszás (Slide) trükkök

·          5050

·          Boardslide

·          Press

 
Alternatív trükkök

·          wallride

·          stall

·          Bonk

·          Butter

·          Onefoot

·          nofoot

·          primo

·          Tailblock

 
 
 
Bevezető:

A freestyle snowboard a trükkökre épül, legyen slide vagy akár egy ugrató. Vannak általánosan ismert trükkök, amelyeket leggyakrabban láthatunk, de egyes kreatív riderek maguk is találnak ki trükköket. A trükkökmegitélésénél a stílus és a technikai nehézség is számít, illetve az, hogy mennyire sikerül hibátlanul kivitelezni azt.

Mielőtt nekikezdünk trükköket tanulni, fontos, hogy stabil snowboard tudásunk legyen, képesek legyünk rövid távon is sebességet elérni és a súlypontemelkedésünkre is nagy hangsúlyt kell fektetni. Ehhez elsőként az ollie-zást illik gyakorolni, ami kis lejtésű pályán is megtanulható. Ez az ugrató nélküli felugrást jelenti az által, hogy megterheljük a board hátsó részét és megemeljük az orrát, így kihasználva a deszka rugalmasságát ugrunk egyet. Ezzel kisebb akadályokat is képesek leszünk átugrani.

Az ugratós(jump) trükkök, során szinte minden trükkben van egy forgásszám, amit fokban adunk meg és a függőleges tengely körüli forgást számoljuk vele, és a deszka megfogásának (grab) módját jelző szavak. Az is számít, hogy a rider milyen irányba kezd forogni.  
A forgásos trükköket, Spineknek nevezhetjük. Az irányok: frontside (90fok megtétele után szembe vagyunk) vagy backside (90fok megtétele után háttal vagyunk a lejtőre) irányba. A forgások 180 fokonként vannak „beosztva”, így, az egyenes ugrásokon kívül létezik a 180, 360, 540, 720, de a mai profik már 1440-ig, azaz 4 fordulatos trükkökig is elmennek. Swich-ben végrehajtott forgásokra (rosszabbik lábbal/visszafelé) ugyanez érvényes mégpedig Swich backside és Swich frontside néven. Az utóbbit egyébként előszeretettel nevezik Cab-nek. A forgásszámot manapság egyszerűen az első számon hívják pl: fs1 vagy bs5 stb, a továbbiakban mi is így teszünk.

A trükkök végrehajtása során a riderek törekszenek arra, hogy megfogják valamilyen módon a deszkát. Ezt nevezzük grab-nek. Nagyon fontos hogy egy grab nem pusztán a deszka megfogását jelenti, hanem tartozik hozzá egy megfelelő testtartás is. Ezért egy olyan rajzzal ami csak a deszkafogást mutatja lehetetlen elmagyarázni egy grab-et.

Néhány a legfontosabb grabek közül:

 

·          Tail/Nose grab: deszka orrának vagy sarokrészének megfogása az első illetve hátsó kézzel

·          Indy: az elülső él megfogása a kötések között, hátsó kézzel miközben az első lábat lenyújtjuk

·          Method: hátsó él megfogása kötések között elülső kézzel, miközben a deszkát kifordítjuk, úgy, hogy a talpa a lejtő felé mutasson 90 fokban  

·          Mute: elülső él megfogása az elülső kézzel, hátsó láb lenyújtása

·          Stalefish: hátsó él megfogása hátsó kézzel, miközben a deszka ki van fordítva fs shiftyben

·          Melon: első kézzel a hátsó él megfogása a két kötés között, amihez az első láb lenyújtása tartozik

·          Shifty: annak ellenére hogy nem fogjuk meg a deszkát amikor shifty-zünk mégis ebbe a családba tartozik hiszen ugyanúgy egy bizonyos pózt jelent amit forgásokkal kombinálunk. Fs shiftynél a deszka fs90 fokban fordul el backsidenál meg bs 90-be.

 
 
Egyéb forgások:
 
Cork:
 

A cork (dugóhúzó) egy eldőlt tengelyű forgást jelent, hátsó élről ugrunk el (Fs-nál, és első élről Bs-nál) és az elugrás után megdől a testünk, úgy hogy a deszkánk van a lejtő irányában (színte fejjel lefelé vagyunk). Ezt az állapotot a forgás hozza vissza. Fs-nál és Bs-nál ugyanúgy működik csak az indítás más. Nagyon fontos hogy ha elhúzunk egy corkot akkor minimum 540et kell ugranunk ahhoz hogy egyenesbe jöjjön a testünk.

 
Rodeo:

Ez a forgásfajta gyakorlatilag az ellenkezője a corknak, elülső élről ugrunk el (Fs-nál és hátsó élről Bs-nál) és az elugrást követően fejjel dőlünk a lejtő felé. Szintén 540-nél hoz minket egyenesbe a forgás.
A corkot és a rodeot is fel lehet fogni úgy mint egy szaltó ami kombinálva van egy kis forgással (pl.:Fs cork5= backflip Fs180), de nagyobb forgásnál (pl.: Bs rodeo9) már alig látszik az invert(dőlés) a trükkben és szinte csak az elugrás miatt lehet ráfogni hogy az rodeo.

Nem régóta ugranak duplát is ezekből ami azt jelenti hogy egy méretes ugratón kétszer is aláfordulnak (pl.: Bs double cork: elindít egy Bs corkot, viszont 540nél amikoris ugye swich állásban van a levegőben mintha csak leérkezni akarna, továbbhúzza és tesz bele még egy swich Fs cork 540et  és kész is a double cork 10.

 
Flip:

Alias szaltó: egy teljes fordulatot jelent hosszanti tengelyen frontflip: előreszaltó, backflip: hátraszaltó: mivel a snowboardon oldalasan állunk ezt gyakorlatilag egy oldalszaltót jelent. Ha a klasszikus szaltót csináljuk, azt barrel rollnak, hengerszaltónak hívjuk snowboardban, ez kevésbé kedvelt mint az előző. Duplát ugranak sokan, triplát még csak néhányan próbáltak de még soha nem sikerült senkinek.

 

Félcső, negyedív trükkök: az ugrások megegyeznek az egyenes ugratásokkal, mindössze annyi a különbség hogy a végrehajtás pillanatában az ember az íven van tehát „vízszintesen, és ugyanígy is érkezik vissza. Ráadásul mivel félúton megváltozik a haladás iránya (visszaesünk) ezért 180 fokkal eltérnek a leérkezésék (pl 540nél regular-ba érkezünk pedig, az másfél fordulat, stb).

Handplant:

ez egy speciális trükk, amit szinte csak íven lehet megcsinálni. Az ív elhagyásánál fejjel lefelé fordulunk és kezünkkel megtámaszkodunk(hand-plant) az ív szélén(coping), a két leggyakoribb plant-en kívűl megszámlálhatatlen verzió létezik.

 

Layback(surfturn):

Ez a trükk az ívben vagy domboldalon való spriccelő farolást jelenti miközben hátsó kezünkre támaszkodunk szinte ráfeküdve a talajra, úgy, hogy a kanyar ívét használjuk ki a visszaálláshoz.

 
Transfer:

A transfer csupán annyit jelent ívváltás. Ez annit tesz, hogy egy adott ívből egy szokatlan irányba ugrunk el és egy másik elemet használunk ki érkezőnek. Így is ívből ívbe ugrunk csak nem a megszokott módon.

 
Slide trükkök:

A slide azt jelenti csúszni a hó kivételével bármi máson legyen az korlát(rail), slidebox fatörzs háztető, iskolabusz, síremlék.. stb. De persze leggyakoribb a korláton csúszás, legmenőbb pedig az utcai korlátokon csúszni. 

Rengeteg féle testtartásban lehet slide-olni, ezeknek különböző nevük is van. Legkönnyebb a 50-50 ami azt jelenti hogy hosszába csúszunk a deszka talpán mintha csak a pályán csúsznánk egyenesen. Egy fokkal nehezebbek a keresztben csúszások pl boardslide, ami azt jelenti hogy a deszka 90 fokban van a korláton pont középen. Nagyon fontos hogy a slideoknál a Fs/Bs nem a felugrás forgásirányát jelöli hanem azt hogy melyik oldalról ugrik fel a rider (azaz mikor oldalról ugrunk fel a csőre, akkor ha a előttünk van a cső akkor frontside, ha mögöttünk akkor backside). Tehát Fs boardslide az azt jelenti, hogy ha regularok vagyunk, akkor a korlátra balról ugrunk fel, viszont Bs 90fokban van a deszkánk rajta.

Legnehezebb csúszások a pressek, ami hosszában csúszást jelent, viszont a deszka egyik végét teljesen elemelve a korláttól. Így a létező legkisebb felületen csúszik a deszka.

A következő néhány manővert jobb, ha elfelejtjük slideolásnál, ha jót akarunk: grab, kanyarodás, élezés, szaltó.

 
Alternatív trükkök:
Wallride:

A klasszikus wallride-ot leginkább a slide és a negyedív ötvözésének tudhatjuk be.  Ez azt jelenti, hogy negyedívszerűen van építve egy nagy, döntött fal, aminek ki tudunk állni a tetejére (stall) vagy a tetején tudunk slideolni, mitöbb ki tudunk ívszerűen ugrani belőle vagy akár handplantet is csinálhatunk rajta. Ezt az elemet leginkább a snowparkokban tudjuk megtalálni, az utcán nagyon ritka.

Manapság viszont felütötte fejét a gördeszka szerű wallride ami azt jelenti hogy egy függőleges falat oldalról, kicsi szögben, nagy sebességgel közelítünk meg és az ugratót kihasználva rá-transfer-olunk és vízszintesen csúszunk amíg tudunk.

Bonk:

A bonk csupán annyit jelent, hogy ugrás közben a deszkánk végével éppen hogy megütünk valamit. Lehet azt felülről, pl egy fatönk, amire rápaskolunk a tail-lel felülről, vagy egy oszlop amire oldalról rá-shifty-izve bonk-oljuk. Fontos hogy az utóbbinál a bonkot követően képesek vagyunk az ellenkező irányba forogni az ellenlökést kihasználva (pl Fs shifty bonk Bs 360)

Butter:

Nem jelent mást mint a havon való slideolást, keresztbe, vagy press-ben vagy forogva, ahogy tetszik. Egy időben divat volt ugrásnál épphogy az elugrás előtt az ugratón átfordulni egy butter-rel, és így látványosabbá tenni azt.

Onefoot:

evéből rájöttünk hogy, csak az egyik lábunk van becsatolva, egyaránt lehet ugrani, slide-olni stb. ugratón újabban már hatalmas Fs 360akat is ugranak miközben az indy-t fogva a hátsó lábat kinyújtják hátra. 

Nofoot -nálegyik lábunk sincs beköve. Így kitalálhatjuk hogy ugratózni így nem nagyon lehet viszont ha van egy kis lapos rész akkor gyakorolhatjuk a gördeszkatrükköket (pl pop-shove-it, kickflip, hippie jump stb)

Primo: vagy másnéven Michael Jackson slide. Azt jelenti hogy úgy csúszunk hosszában valamilyen slide-elemen, hogy csak a Fs élünkön egyensúlyozunk (elég magas a hasraesés aránya). A Bs élen csúszást Janet Jacksonnak hívják..

Tailblock: domboldalon, vagy íven, vagy csak simán a talajon kiállunk leszúrva a tail-t úgy hogy közben fogjuk a nose-t, 1-2 másodpercig tudni kell így egyensúlyozni. Természetesen ez fordítva is működik, a noseon a tailt fogva.

kob tábor
Freeski.hu
Sporttábortár:  táborok egy helyen!

www.burton.hu

www.fundangosports.com

Magyar Snowboard Szövetség: www.msbsz.hu

www.dipnet.hu

www.store13.hu

www.lorider.hu
info@boardport.hu | Boardport.hu, A magyar snowboardportál. Impresszum, média ajánlat Minden jog fenntartva, 2007-2011