Címlap
BoardPort a Facebookon
Utazás

ÚtitippekAutó felkészítése


Téli utakon való vezetéshez rendkívül fontos, hogy megfelelő műszaki állapotú és a téli viszonyokra felkészített gépjárművel induljunk útnak. Először is azért, mert feltehetően komoly mínuszoknak lesz kitéve autónk, előfordulhatnak hóval borított útszakaszok, és másodszor pedig valószínűleg egy több száz vagy akár ezer kilométeres út áll előttünk.

a) Az egyik legfontosabb a hűtővíz ellenőrzése. Fontos, hogy legalább 25 fokig fagyálló víz legyen a rendszerben, amit egy átlagos szervizben meg tudnak állapítani. Ez azért fontos, mert egyrészt az motor hűtéséről és az utastér fűtéséről is ez a rendszer gondoskodik. 

b) A téli útviszonyok között ma már elengedhetetlen a megfelelő téli gumiabroncs, amit lehetőség szerint mind a négy kerékre helyezzünk fel. nem ajánljuk a négy évszakosnak nevezett gumik használatát, ez komolyabb téli viszonyok között nem elégségesek.

Csúszós út
Téli gumikat akkor érdemes felszerelni, amikor a hőmérséklet már tartósan 7 fok alatt van. Ezek az abroncsok, szemben a nyári köpenyekkel, télen sem dermednek meg és a mintázatukból kifolyólag jobb tapadást biztosítanak. Árban itt is nagy különbségek vannak, de egy közepes autónál azért a 15 ezer Ft alatti gumik már gyanúsak.

c) Fontos megnézni az akkumulátor állapotát is. Lényeges ez a fokozott hideg miatt, másrészt a nagyobb igénybevétel révén (fűtés, leolvasztó, ködlámpa stb.). Ha szükséges a tél beállta előtt szerezzünk be új akkumulátort, de mindenképpen jó, ha van nálunk bikázó-kábel, ami bármikor jól jöhet.

d) A hűtővíz mellett igen fontos a téli szélvédőmosó beszerzése. Ilyenkor gyakran mossuk az ablakokat és jó, ha nem egy autópályán fogy ki a nagy havazás közepén a mosószer. Figyeljünk arra, hogy amikor beköszönt a fagy, már tartósan téli folyadék legyen az autóban, hiszen ennek szétfagyása kellemetlen következményekkel jár. Ezzel együtt ellenőrizzük az ablaktörlő lapátokat, hogy a fokozott igénybevételnél se hagyjanak cserben.

e) A átvizsgálás során kiemelten fontos a fékrendszer kifogástalan működése. Itt jobb komplett szűrést kérni, melynek során ellenőrzik a fékbetéteket, a fékfolyadékot, és a fékhatást. Nem kell ecsetelni, hogy mit jelent egy rosszul működő, félrehúzó fék vagy felforró fékfolyadék.

f) Természetesen a hólánc beszerzése is kiemelten fontos. Sok országban nagyobb havazásoknál nem is engednek be hólánc nélkül és persze ilyenkor pont nem fogunk megfelelő méretűt találni vagy jobb esetben a határ menti benzinkúton – kihasználva a helyzetet - aranyárban juthatunk hozzá. Körültekintően válasszuk ki a megfelelő méretet és ha lehet legalább egyszer próbáljuk ki a felhelyezést száraz körülmények között.

g) Érdemes beszereznünk jégoldót kisebb és nagyobb kiszerelésben. Az egyikkel az ablakokat szabadíthatjuk meg gyorsan a rárakódott jégtől, a zárolajozók pedig jól jönnek ha csődöt mond a távirányító vagy nem központi záras az autó. Csak ne felejtsük az autóban... Jó még ha befér a csomagtartóba egy pokróc, egy kis kézi seprű és jégkaparó az ablakok letisztításához és egy lapát, hogyha végleg elakadunk. 

h) Ezen felül persze jó ha az átvizsgálás kiterjed az autó más részeire is, így ellenőriztetjük a lengéscsillapítót, olajszintet, gyertyákat, szűrőket. Számos szerviz ajánl kedvező téli átvizsgálást, amit érdemes elvégeztetnünk.


Havas autópályaVezetési tippek


kob tábor
Freeski.hu
Sporttábortár:  táborok egy helyen!

www.burton.hu

www.fundangosports.com

Magyar Snowboard Szövetség: www.msbsz.hu

www.dipnet.hu

www.store13.hu

www.lorider.hu
info@boardport.hu | Boardport.hu, A magyar snowboardportál. Impresszum, média ajánlat Minden jog fenntartva, 2007-2011